Oleh CHRISTINA AMIN

Ramai yang takut gagal dalam kehidupan. Sesetengah orang merasakan gagal ini akan terus kekal seumur hidup sehingga merasakan tiada lagi jalan untuk keluar. Itu semua hanyalah mainan fikiran dan perasaan.

Untuk adik-adik yang baru dapat keputusan UPSR, tahniah diucapkan. Walau apa jua keputusan yang anda dapat, ini hanyalah satu permulaan. Yang dapat 5A, teruskan usaha untuk lebih berjaya. Yang kurang “A”, bertenang…Anggap ini sebagai garis permulaan untuk anda mengejar rakan-rakan yang dah jauh kedepan.

Pernah dengar cerita tentang kejayaan usahawan yang terkenal Steve Jobs, Bill Gates, Richard Branson dan Simon Cowell…? Ramai yang kenal mereka ini selepas mereka dah berjaya.

Tahu tak sebenarnya mereka ini adalah pelajar yang pernah gagal di zaman persekolahan? Nampak tak disitu bahawa setiap kegagalan bukan pengakhiran selamanya. Apa yang penting, kita belajar dari kegagalan untuk bangkit pada masa hadapan.

Mencari ilmu bukan hanya tertumpu pada pembelajaran dalam kelas. Ada kemungkinan kegagalan itu sendiri akan menjadi guru terbaik untuk kita.

Ada yang berpendapat, hanya 10% ilmu dalam kelas yang boleh diguna pakai dalam pekerjaan. Manakala 90% ilmu lagi akan kita belajar melalui pengalaman sewaktu kita bekerja. Tetapi, ini bukan bermaksud kita tidak perlu fokus dalam kelas. Ilmu dan teori yang dipelajari akan menjadi lebih sempurna bila digabungkan dengan pengalaman sewaktu bekerja.

Sekiranya kita mampu mengadunkan kedua-dua perkara ini dengan baik, sudah pasti ia akan menjadi satu resepi hebat dalam kita, ia juga membantu diri sendiri dan orang di sekeliling kita.

Kita selalu mendengar cerita orang yang berjaya, tetapi kita jarang mendengar cerita keperitan mereka membina empayar kejayaan. Tak ramai yang tahu berapa kali mereka jatuh dan bangkit semula sebelum berjaya.

Berkaitan: Keyakinan Diri Rahsia Kejayaan Hidup

Seperti kata Confucius:-

“pENGhormatan terbesar kita bukanlah kerana kita tidak pernah gagal, tetapi bagaimana kita bangkit selepas kegagalan”

Secara kesimpulannya, jangan takut dengan kegagalan. Sentiasa fokus mencari ilmu agar kita ada bekalan yang boleh dipraktikkan semasa mencari pengalaman. Ingat, pemimpin yang hebat tak pernah takut dengan kegagalan.

Jangan risau untuk “mengotori” tangan kita dengan kegagalan. Masih belum terlambat untuk mengubahnya.

 

1 KOMEN

  1. wow.. artikel yang sungguh hebat. Terima kasih Puan Christina kerana memberi kita satu pandangan yang cukup lain pasal kegagalan.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.