Oleh CHRISTINA AMINĀ 

Mengatasi Kerisauan Dan Ketakutan

Apabila kita meningkat dewasa, semakin banyak yang kita fikirkan, semakin banyak yang kita takuti, dan semakin banyak yang kita risaukan. Itulah kenyataan dunia yang sebenar, banyak persoalan yang bermain di minda kerana banyak komitmen yang harus kita tanggung sehingga membuatkan kita rasa cemas dan khuatir.

Ketakutan dan kerisauan

Banyak perkara yang membuat kita rasa takut dan risau, contohnya seperti berikut:

 1. Masa depan
 2. Pekerjaan atau kejayaan
 3. Kewangan

Kita terlalu memikirkan apa yang akan terjadi pada masa hadapan sehingga fokus kita untuk memperbetulkan diri sendiri sekarang hilang kerana terlampau memikirkan masa depan yang membuat kita rasa takut dan risau.

Apakah yang harus saya lakukan?

Mungkin ramai di antara kita, membiarkan diri dibelenggu oleh masalah dan tidak memikirkan cara untuk membetulkannya. Semakin banyak kita fikir, kita akan menjadi semakin keliru, tetapi jika kita mengambil tindakan untuk mengubahnya, semakin kita fikirkan tentang perkara tersebut, kita juga harus lebih memikirkan bagaimana untuk menyelesaikannya sebelum terlambat.

Jika kita hanya memikirkan tentang masalah dan tidak mengambil tindakan terhadapnya, ia seperti sia-sia kerana masa itu emas. Jangan buang masa hanya berfikir tetapi bertindaklah. Banyak cara untuk mengatasi kerisauan dan ketakutan yang kita hadapi, contohnya:

Masa depan

 1. Belajar dari kesilapan
 2. Sentiasa membuat persiapan, perancangan
 3. Sentiasa mencari jalan untuk berubah dan bertindak
 4. Bergaul dengan rakan-rakan yang sentiasa memberi semangat

Kewangan

 1. Tiada simpanan kecemasan
 2. Tidak dapat membezakan keperluan dan kehendak
 3. Tidak tahu aliran wang yang keluar
 4. Citarasa melebihi kemampuan
 5. Sukar menolak tawaran

Pekerjaan atau kejayaan

 1. Belajar dari pengalaman
 2. Berperanan aktif
 3. Faham dengan tanggungjawab
 4. Toleransi
 5. Bina suasana kerja yang menarik

Berkaitan: 4 Cara Membina Visi Peribadi

Jangan biarkan persoalan yang negatif bermain di minda sehingga kita tidak dapat melihat kelebihan dan kekuatan yang kita miliki. Di dalam kehidupan, kita dibenarkan untuk membuat kesilapan, jangan takut untuk melakukan kesalahan kerana dari situ kita akan belajar untuk memperbaiki diri sendiri.

Berkaitan: Kenapa Yang Pandai Mudah Membuat Kesilapan

Sebagai tambahan, sentiasa belajar untuk merendahkan diri. Jangan biarkan diri kita dikuasai sikap yang sombong sehingga kita tidak dapat melihat kesalahan diri. Di dalam kehidupan, kita akan sentiasa belajar kerana itu akan membentuk peribadi kita menjadi lebih baik.

 

 

Untuk berhubung dengan lebih lanjut, email editor@leaderonomics.comĀ 

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.