Memimpin Dengan Perasaan Kasih

Feb 14, 2020 2 Minit
perasaan kasih, kasih sayang, cinta

"SESIAPA YANG MENGASIHI ORANG LAIN, SABAR DAN BAIK HATI; DIA TIDAK IRI HATI, TIDAK BERCAKAP BESAR, DAN TIDAK SOMBONG. DIA TIDAK BERKASAR, TIDAK MEMENTINGKAN DIRI SENDIRI, TIDAK CEPAT TERSINGGUNG, DAN TIDAK MENDENDAM. SESIAPA YANG MENGASIHI ORANG LAIN, TIDAK GEMBIRA DENGAN KEJAHATAN. TETAPI DIA GEMBIRA DENGAN KEBAIKAN. DIA TAHAN MENGHADAPI SEGALA SESUATU; DIA MEMPERCAYAI ORANG LAIN, TIDAK HILANG HARAPAN, DAN SENTIASA BERSABAR." –  PAUL OF TARSUS

 

Di episod 2, host Waheeda Hasbullah menemu bual Encik Roshan Thiran; pengasas syarikat Leaderonomics, untuk membincang tentang Strategi Cinta Dalam Memimpin.

 

Ramai yang menganggap kasih sebagai perkara yang rameh kerana ramai individu berpendapat kasih hanya untuk pasangan yang sedang bercinta. Adakah anda berfikir begitu juga?

“Tugas kita bukan untuk mencari cinta, tetapi semata-mata untuk meruntuhkan dinding-dinding yang menghalangnya.” – Rumi

 

Tamparan Idea ialah platform di mana akan memberi anda pandangan yang berbeza tentang kepimpinan, tidak kira transformasi dan pembentukan untuk diri sendiri, di organisasi, keluarga mahupun masyarakat.

 

Untuk mendengar lebih, tekan disini dan untuk berhubung dengan lebih lanjut, email di editor@leaderonomics.com 

Sila Kongsi

Alt
Artikel ini diterbitkan oleh penyunting-penyunting Leaderonomics.com

Cadangan Buat Kamu

kritik

Bagaimana Anda Terus Melangkah Apabila Visi Kreatif Anda Dikritik?

Oleh Karin Hurt. Apakah yang anda lakukan apabila visi kreatif (atau projek) yang telah anda curahkan sepenuh hati dikritik, dan kritikan itu terasa lebih menyakitkan daripada yang anda jangkakan?

Feb 10, 2026 3 Minit

Roshan Thiran

Tahun Baru, Diri Baru bersama Roshan Thiran

Di episod 1, host Waheeda menemubual dengan Encik Roshan Thiran; pengasas syarikat Leaderonomics, untuk membincang tentang azam tahun baru. Ia adalah topik yang menjadi tanda tanya kepada ramai individu pada masa kini. Pentingkah resolusi tahun baru kepada kita semua? Di sini, Encik Roshan memberitahu bahawa kita mempunyai pilihan lain jika kita tidak ada resolusi tahun baru.

Mar 12, 2023 10 Min Podcast

Alt

Biar Mereka Gagal

Setiap pemimpin yang hebat pasti pernah gagal berulang kali dalam kembara kehidupannya. Belajar daripada setiap kegagalan. Jangan ulanginya. Jadikan kegagalan-kegagalan itu sebagai batu asas kejayaan masa hadapan. Untuk membaca artikel berkaitan, klik Tidak Mengapa, Biar Mereka Gagal.

Jul 06, 2017 3 Min Video

Jadilah Pembaca Leader’s Digest