Oleh JOSHUA HONG

Dalam konteks Malaysia, kita biasa dengan isitilah seperti keibubapaan, keibuan.

Ya, secara definisi itu bermaksud proses atau perjalanan membesarkan anak dan menyokong perkembangan anak secara fizikal, emosi, sosial dan juga intelektual.

Walau bagaimanapun, ketika seseorang menghadiri ceramah keibubapaan, sebab atau alasan mereka mengikuti kebiasaannya ialah berkaitan dengan pendidikan anak tentang bagaimana membuat anak berprestasi lebih baik di akademik, atau masalah disipilin anak seperti cara menangani kegelisahan anak, cara-cara berkomunikasi yang berkesan, atau topik yang paling popular baru-baru ini – adakah anak saya ketagih dengan internet / permainan video (online gaming), terlalu banyak masa yang diluangkan di gadget terutamanya ketika pandemic Covid-19.

Kebanyakkan yang menghadiri ceramah ini ialah 80% adalah perempuan dan anak-anak. Ini menyebabkan kita berfikir bahawa tugas keibubapaan ini ialah tugas seorang ibu! Atau tanggapan keibubapaan yang diberi ramai orang ialah, ini adalah tugas ibu.

Bapa? Mungkin perkataan yang agak asing bagi ramai orang. Apa itu bapa? Tahukah kita bagaimana konsep sebagai bapa didalam keluarga?

Terdapat tinjauan yang dilakukan kepada masyarakat di Singapura pada tahun 2009 tentang ‘Peranan Seorang Bapa’ dan hasilnya adalah seperti berikut:

  • Pencari nafkah (46%)
  • Penyokong emosi untuk anak-anak (36%)
  • Menguruskan anak-anak setiap hari (3%)
  • Pelindung, pengasuh anak-anak dan mengenali rakan mereka (1%)

Saya rasa seorang ayah sendiri menganggap bahawa ini sudah menjadi pekerjaan yang cukup yang telah dilakukan sebagai seorang ayah. Disini saya harus mengatakan, menjadi ayah yang baik tidak mudah kerana ada banyak lagi yang perlu dilakukan.

Takdir seorang Bapa!

“Takdir seorang bapa. Lebih dari sekadar faktor lain, kehadiran bapa kandung dalam keluarga akan menentukan kejayaan & kebahagian anak. – U.S. News & World Report, Februari 27, 1995, pg. 39”

Menurut tinjauan Bukti Australia mengenai Kesan Bapa oleh Dr Stacey Waters dan Dr Leanna Lester, beberapa penemuan laporantelah didapati:

  • Ibu bapa adalah pengasuh yang sangat berkesan dalam meramal kesihatan,akademik, sosial dan emosi anak-anak;
  • Anak-anak yang mempunyai ayah atau tinggal bersama ayah mereka, mereka mempunyai hasil pembelajaran yang lebih baik, kesihatan yang lebih baik, kesajhteraan emosi dan kurung mempunyai masalah tingkah laku.
  • Walaupun ibu mempunyai pengaruh yang lebih besar terhadap kesihatan, akademik, sosial dan emosi anak mereka, setalah dikaji, bapa mempunyai peranan yang unik untuk membentuk anak mereka;
  • Pengaruh seorang ayah terhadap hasil anaknya menjadi paling ketara ketika anak-anak mencapai usia sekoah;
  • Bapa yang selalu menjadi ibu bapa buat anak-anak mereka dari masa ke semasa mempunyai anak-anak yang lebih berprestasi baik di akademik, sosial, emosi dan menmpunyai kesihatan dan perkembangan yang lebih baik.

Oleh itu, kesan seorang ayah terhadap anak sangatlab BESAR!

Walau bagaimanapun, kajian telah menunjukkan bahawa kenakalan remaja didapati di hubungan yang tidak mempunyai ayah di dalam keluarga.

Ketiadaan ayah mempengaruhi kira-kira 27 juta anak di Amereka, dan ia semakin meningkat. Ini dikaitkan dengan kadar kemiskinan yang lebih tinggi, kegagalan di sekolah, kehamilan remaja, penyalahgunaan bahan, jenayah kekerasan, kemurungan, dan akhirnya kehilangan harapan.

Baca: Kasih Sebagai Ibu Bapa 

Konsep untuk menjadi bapa yang lebih baik!

Kita bersekolah untuk tujuan akademik. Kita belajar kemahiran untuk memperolehi pekerjaan. Kita juga mempunyai kursus kaunseling perkhawinan untuk mempersiapkan pasangan memasuki kehidupan perkahwinan. Tetapi kita tidak pernah mempunyai apa-apa untuk membantu kami menjadi ayah yang lebih baik.

Saya bukan memandang rendah terhadap peranan dan sumbangan seorang ibu. Ibu dan bapa tidak boleh ditukar ganti, atau diganti

Inilah konsep sebagai seorang bapa. Bapa perlu sedar bahawa penglibatan mereka di aktiviti anak-anak adalah unik dan berkesan untuk pertumbuhan kehidupan anak-anak mereka.

Semakin banyak penyelidikan membuktikan bahawa keberkesanan  seorang ayah dan kehadiran ayah mempunyai pengaruh yang unik terhadap kesihatan, sosial, emosi dan akademik anak.

Sebagai anak-anak, ketika kita merayakan Hari Bapa pada bulan Jun, mari kita meraikan dan menghargai keunikan ayah dan berkat mereka kepada keluarga, masyarakat dan negara kita.

Sebagai seorang ayah, inilah dorongan saya kepada golongan ayah: Tidak ada ayah yang sempurna, tetapi kita selalu dapat menjadi lebih baik. Mari kita berkomitmen untuk menjadi seorang ayah yang lebih baik hari ini!

Kita yakin ayah yang komited akan menjadikan keluarganya berkembang maju.

Keluarga yang kuat membina komuniti yang kuat,

Masyarakat yang kuat membina negeri yang kuat.

Kuncinya bermula dengan ayah yang ingin menjadi ayah yang lebih baik.

Baca: Pengurusan Penggunaan Teknologi

 

 

 

Untuk berhubung dengan lebih lanjut, email editor@leaderonomics.com 

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.